Сестра“ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на

...
 Сестра“ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на
Коментари Харесай

Софийската премиера на Сестра - новият филм на Светла Цоцоркова, ще бъде в конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест

 „ Сестра “ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на доста влиятелни интернационалните оценки „ Жажда “. Филмът има забележителна фестивална орис даже спрямо дебютния филм на Светла Цоцоркова. Световната премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „ Нови режисьори ”. Там филмът е отличен със специфичен диплом. Веднага след премията „ Сестра “ е платен за разпространяване в Китай и Франция. Десет дни по-късно получава наградата за операторско майсторство на фестивала „ Златна роза “ във Варна за работата на Веселин Христов. Още 10 дни по-късно – премията на младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава. През идващите седмици „ Сестра “ получава огромната премия в Скопие на фестивала Cinedays и огромната премия за най-хубав филм на фестивала в Котбус - Германия. Междувременно взе участие на фестивалите в Лондон, Минск, Солун, Гьотеборг...
През март „ Сестра “ ще взе участие в интернационалния конкурс за първи и втори филми на 24-ия София Филм Фест.
„ Филмът на Цоцоркова е за фамилния живот и сестринството, за дребните, сякаш почтени неистини, които споделят членовете на едно семейство, и за метода, по който могат да бъдат преодолени несъгласията сред близки хора – тематики, които са познати на всеки от нас “, написа списание Variety.
„ Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейните гений и качества да пресъздава връзки сред членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят “, е коментарът в Cineuropa.
Главната роля в „ Сестра “ е поверена на Моника Найденова, изобретение на Светла Цоцоркова от първия й филм „ Жажда “. В останалите функции са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на кино лентата.
„ Със Светослав Овчаров от дълго време искахме да напишем сюжети за това, че аз обичам да поизлъгвам и да си изобретявам истории. Когато преди седем години намерихме Моника и заснехме „ Жажда ”, взехме решение, че в този момент е верният миг да напишем този сюжет: бяхме намерили момичето, което може да играе самата мен ”, споделя историята на „ Сестра “ Светла Цоцоркова.
Междувременно екипът търси момиче, което да наподобява на Моника, само че да не наподобява на Светлана Янчева, която играе майката във кино лентата. С монолог от страница и половина от първия дубъл Елена Замяркова печели ролята.
„ Трябваха ни два персонажа – диаметрално противоположни. Единият е на Райна, човек, който си измисля и живее в облаците. Сестра й Камелия е безспорната й диаметралност – извънредно земна, живее тук и в този момент, с това, което сега й дава животът. Тези две девойки са сестри, само че са антагонисти. Всичко, което е скъпо за едната, няма стойност за другата. Всички персонажи в този филм са един против различен първоначално, с цел да открият на финала, че единственото, което ги прави хора е да схванат другия, да го одобряват, да го обичат подобен, какъвто е “, добавя Светослав Овчаров.
Филмът стартира пътя си като план на София Мийтингс и е подсилен от фестивалите в Арас (Франция), Солун (Гърция), Хонконг (Китай). „ СЕСТРА “ е копродукция на „ Омега филмс “, „ Фронт филм “ и филмовия фонд в Доха – Катар.
24-ти София Филм Фест – МАРТ 2020 – ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР